Cymbaler

EN SIDA OM CYMBALER

Måste man rengöra cymbaler?

Om du har en lärare som säger att inget låter så bra som en riktigt grisig cymbal så kanske du tror att detta är alla professionella trummisars åsikt. Det stämmer att det finns en stor skara av trummisar som tycker att damm och smuts på cymbalerna gör gott för soundet. Det ska dock sägas att ännu fler trummisar anser att man måste rengöra cymbaler av flera olika skäl. Den som ska fatta beslutet är förstås du, men du behöver inte oroa dig för att rengöring kommer att skada dina instrument såvida du inte drar till med stålull…

 

Det bästa ljudet

Det som ofta diskuteras är huruvida ljudet påverkas av smutsen eller inte. Nu måste man förstås betänka att den som snackar om cymbaler som låter underbart efter 25 år utan rengöring har ett visst perspektiv. Om cymbalerna inte har rengjorts på ett år så kan man knappast tala om smuts som skulle påverka ljudet nämnvärt. Det här måste man komma ihåg då man läser kommentarer från inbitna trummisar som hävdar att de aldrig skulle få för sig att dra en trasa över någon del av ett trumset. Dessutom så är det givetvis så att man kan påverka ljudet på ett negativt sätt genom rengöring som skadar.

För att avgöra om rengöringen kommer att påverka ljudet så är det ju bara att testa. En del menar att vissa märken kan få ett bättre ljud av smuts medan andra måste rengöras ofta, så på sätt och vis så kan man säga att det här är ett högst individuellt val där känslan spelar in.

 

Låt bli om du inte vet vad du håller på med

Det är som sagt så att felaktig rengöring kan leda till skador. Stålull är förstås ett skämt, men det finns de som försöker få bort damm och smuts med hjälp av medel som kan fräta på cymbalen. Du kan inte se din cymbal som ett smycke. Det finns särskilda produkter som är gjorda för att ta hand om smutsen på ett milt och effektivt sätt. Om du tänkte experimentera själv med hårprodukter och kalkborttagning så är det givetvis bättre att du låter bli. I detta läge så kommer du att ha större nytta av en cymbal som är lite smutsig men väl fungerande än en cymbal som repats och luktar ketchup.

 

Lär dig att rengöra på rätt sätt

Om du är villig att lära dig hur du ska göra rent cymbalen så kan du enkelt se till att den alltid blänker som om den vore ny. Skaffa ett bra rengöringsmedel för cymbaler i kräm eller sprayform och rengör sedan utefter behov. Tänk på att den trasa som du använder för rengöringen måste vara mjuk och fri från andra medel. Ta en ny tygbit och inte den gamla trasan från verktygslådan! Då du handlar rengöringsmedel för cymbal så kan du få många viktiga tips för hur du kan bevara cymbalens ursprungliga utseende. Om loggan är viktig för dig så finns det olika sätt att undvika att tvätta bort färgen på denna. Med rätt teknik och lite instruktion så kommer din cymbal att vara ren, snygg, ha ett bra sound och lukta gott!

 

 

Mer på samma tema (länkar)

Rengöra cymbaler - en guide

Cleaning cymbals

 

 

OneWeb 2012 © Copyright