Cymbaler

EN SIDA OM CYMBALER

Vad är hemligheten bakom ett perfekt cymballjud?

Vissa människor vill att vi ska tro att det ligger någon form av mystik runt valet av metallegeringar som används för att göra cymbaler. Hemliga recept som bara vissa cymbaltillverkare sitter på. Detta kan ha varit sant på 1800-talet men hur kan vi vara så naiva att tro att detta gäller på 2000-talet?

 

Vem som helst kan ta med en cymbal till ett metallurgisk labb och ta reda på exakt procentsats av de metaller som används i en viss cymbalmodell på marknaden idag ner till miljondelar av spårelement. Hemligheten kring cymballjud ligger alltså inte i procentuella blandningen av metaller utan helt andra faktorer.

 

Gjuta cymbaler

Gjutning är lika mycket en konst som det är en hantverksmässig skicklighet likväl som sista utformningen av cymbalen. Det är här som magin händer där cymbalens tonala kvalitéer formas.

Jag har ofta hört att dåligt ljud från cymbaler bortförklaras som "bad pour". Innebörden av detta är att legering av metaller inte alltid är så lätt som det låter. Man kan inte bara lägga en viss exakt blandning av metaller i en kittel och förväntar sig att de blandas i homogent. Ifall metallerna inte blandas ordentligt får man inte en ren legering. Olika metaller har olika smältpunkter som är allmänt känt. Det är lätt att smälta koppar och lätt att smälta tenn men att få metallerna att legeras är den riktiga utmaningen. Kontrollerad uppvärmning och bibehålla temperaturen under tillräckligt lång tid är några delar av gjutprocessen som ställer krav på gjutarens skicklighet.

 

 

Artikeln är baserad på uppgifter från UFiPs sida om cymbaltillverkning.

 

Mer på samma tema (länkar)

 

 

 

OneWeb 2012 © Copyright