Cymbaler

EN SIDA OM CYMBALER

Känt eller okänt cymbalmärke?

 

Det finns gott om förutfattade meningar kring olika cymbalmärken. Faktum är att de flesta tillverkarna av cymbaler har flera olika cymbalserier för att passa olika behov för såväl ljudkaraktär som önskad prisklass. Att jämföra cymbalmärken baserat på test av cymbaler ur olika serier är därför helt ovidkommande.

 

 

Budget eller proffscymbaler?

Ska man generalisera så kan man säga att det finns budgetcymbaler och proffscymbaler. Budgetcymbalerna är ofta pressad plåt som vilket tillåter en snabb och billig produktion men det ljudmässiga resultatet är oftast inte så bra. Cymbalerna duger ofta för nybörjare och i replokalen men för en professionell ljudinspelning bör man undvika plåtcymbaler.

 

Olika cymbalserier

Ska vi fortsätta med generaliseringar så kan man säga att de välkända märkena har en industrialiserad produktion med ytterst små tillverkningsavvikelser dvs två cymbaler ur samma serie och samma storlek låter nästan identiskt. Har du hört en har du hört alla. Detta är förstås nästan alltid positivt. Små tillverkare gör oftast det mesta för hand och då blir tillverkningen mer av ett hantverk med naturliga variationer som följd. Även om den huvudsakliga ljudkaraktären är den samma så kommer två, till synes lika dana cymbaler, ändå inte att låta riktigt lika. Är cymbalerna handgjorda behöver du dock sällan vara rädd för att cymbalerna ska låta illa. Den som tillverkar dem för hand jobbar med cymbalen tills den får en önskad ton.

 

Märke eller okänt?

Som alltid innebär ett känt märke att du betalar en hel del för märket. De lägger en stor del av sin budget på marknadsföring, sponsring och väldigt stora cymbalserier. Mest för pengarna får du alltid om du väljer ett mer okänt märke. Är cymbalerna dessutom handgjorda kan du vara nästan säker på att cymbalerna håller väldigt hög kvalitet. Exempel på mindre tillverkare som jobbar med handgjorda cymbaler är Dream cymbals, TRX, Saluda, Drill.

 

 

Mer på samma tema (länkar)

 

 

 

OneWeb 2012 © Copyright